Tendintele care vor defini profesia noastra pe termen scurt si mediu
-
globalizarea in atragerea de talente - pandemia a facut posibila o si mai mare deschidere fata de globalizare; faptul ca putem lucra oricand si de oriunde face ca atragerea si mai ales retentia talentelor sa reprezinte o provocare pentru angajatori; intr-un raport, dintre cele 20 de economii majore studiate, India a fost singura economie care se asteapta sa mentina un surplus de talente in perioada 2025 - 2030, in timp ce alte piete dezvoltate vor fi puternic afectate de deficitul de talente si vor trebui sa caute pe pietele emergente pentru a gasi forta de munca de care au nevoie.
-
o abordare mai flexibila in privinta calificarilor cerute - in efortul de a gasi candidati talentati, angajatorii elimina unele cerinte privind anumite certificari, fara ca acest lucru sa insemne reducerea standardelor privind competentele necesare; aceasta abordare permite companiei sa aiba acces la candidati valorosi, autodidacti, care altfel ar fi fost din start eliminati.
-
focus pe agilitate si capacitatea de adaptare - pe langa orientarea catre competente in detrimentul calificarilor, intr-un mediu intr-o continua schimbare, companiile au nevoie de angajati agili si adaptabili, care sunt dispusi si capabili sa invete noi abilitati si sa se adapteze schimbarilor; cea mai solicitata abilitate devine astfel aceea de a intelege si de a se pregati pentru mai multe scenarii, inovatia, gestionarea complexitatii si ambiguitatii.
-
diversitate si incluziune - diversitatea aduce beneficii companiilor si imbunatateste moralul angajatilor; un sondaj a constatat ca 90% dintre angajatii care lucreaza pentru o companie diversa raporteaza niveluri mai ridicate de fericire, incluziune si chiar incredere in leadership.
-
telemunca - pandemia de Covid-19 a transformat munca de la distanta in noua normalitate, chiar si pentru companiile care au fost in mare parte reticente la acest model in anii trecuti; procentul celor care vor lucra de la distanta va ramane si dupa pandemie unul semnificativ mai ridicat decat cel dinaintea pandemiei.
-
accent pe comunicarea online - odata cu munca la distanta, a devenit evidenta nevoia de comunicare online care ramane in continuare un mijloc de comunicare eficient pentru echipe globale; platformele de comunicare online si specificul comunicarii online pot sa difere de la o tara la alta, iar acest aspect trebuie avut in vedere.
-
cresterea utilizarii folosirii instrumentelor digitale in recrutare – ATS, chatbots
-
focus pe marketing in recrutare – in ultimul timp, tot mai mult companiile trebuie sa-si adapteze avantajele pe care le ofera pentru a atrage angajatii moderni, iar “vanzarea” joburilor devine din ce in ce mai importanta mai ales intr-o piata in care exista putine talente si multe oferte de munca.
Ce trebuie sa faca managerii de recrutare pentru a avea procese de recrutare de succes?
Sa caute proactiv talente, sa cunoasca piata talentelor pe industria in care activeaza companiile lor sa atraga talente care sa potrivesc culturii organizationale sa ofere salarii in piata si pachete de beneficii flexibile sa atraga atentia asupra importantei unei echipe manageriale bine formate
Ce nevoi de business afecteaza cel mai mult profesia de recrutare astazi?
Traim intr-un mediu VUCA, iar nevoia cea mai importanta a oricarui business este de a avea angajati agili si adaptabili, dispusi si capabili sa se adapteze schimbarilor. Prin urmare, recrutorii de astazi se orienteaza mai degraba spre candidati adaptabili, inovativi, care se pot adapta rapid unui mediu complex si ambiguu. Cum “batalia” pe piata fortei de munca este acerba, e necesara si o transformare a profesiei de recrutare in sine – un recrutor de succes va merge el catre piata talentelor, va veni cu strategii inovative de recrutare, va sti sa “vanda” rolurile din companie si va fi un real partener de business, intelegand pe deplin nevoia clientului (intern sau extern).
Cum poate recrutarea sa fie astazi un partener strategic pentru management?
Daca o companie doreste sa fie competitiva in piata, sa aiba cele mai bune talente, recrutarea este si trebuie sa fie un partener strategic pentru management. Este vital pentru recrutor sa inteleaga pe deplin business-ul si provocarile sale, directia de dezvoltare si sa caute activ acele talente care pot aduce valoare.
Daca ati putea oferi un sfat profesiei de recrutare, care ar fi acesta?
Recrutarea este inceputul experientei angajatilor intr-o companie, este “poarta de intrare” si, tocmai de aceea, este foarte importanta onestitatea – sa fim sinceri cu candidatii si cu noi insine si sa atragem acei candidati care se potrivesc in cultura companiei noastre, care pot aduce valoare in acel mediu si pentru care compania noastra este una potrivita.
Thank you for the answers to Gabriela Niță, HR Director of UP Romania!