recruiTECH - Interviu cu Simona Ciora (BCR Group)
× Programe Bilete Prezentatori Blog Sponsori Contact

Postare pe blog

Interviu cu Simona Ciora (BCR Group)

2021-03-22

Cumpărați biletele acum!

A schimbat COVID-19 dezvoltarea recrutării?

2020 si criza pandemica sunt elementele schimbarilor accelerate in tot ce presupune modul in care lucram. Recrutarea, onboarding-ul si dezvoltarea oamenilor nu fac exceptie. Din contră, ele chiar sunt primele elemente care au trecut rapid la o etapa noua, de colaborare in totalitate remote. Daca recrutarea si onboarding-ul sunt procese care pot fi replicate cu usurinta in online, dezvoltarea este un subiect greu de cuantificat si replicat virtual. Dezvoltarea tine de dorinta, interesul si atitudiea fiecaruia fata de invatarea continua si evolutie profesionala. Si aici, online sau offline, totul incepe si se termina cu apetitul si perseverenta fiecarui individ. Ca HR, ai responsabilitatea sa pui la dispozitie frame-ul potrivit si sa mentii vie in atentia oamenilor nevoia lor de invatare permanenta.

Care sunt tendințele de top care vor influența profesia noastră pe termen scurt și mediu?

A trecut mai bine de un an de când HR-ul functioneaza diferit si tot de atunci a inceput sa fie perceput si vazut prin alti ochi. Pandemia ne-a adus aici, pe unii mai rapid si elaborat, pe altii accelerat si cu etape sarite. Cu toate acestea, indiferent de cum ne regasim astazi, in viziunea mea sunt 3 elemente care vor defini viitorul: remote & flexible work, cum creezi o experienta engaging pentru oameni astfel incat sa devina a life experience și cum asiguri echilibrul mental si pragmatic al oamenilor in contextul unei adaptari continue la noi skilluri.

În ce trebuie să investească liderii din recrutare pentru a avea succes în procesul de recrutare?

Astazi, experienta candidatului este cheia in a forma o echipa. Iar pentru a crea o experienta pentru un coleg nou trebuie sa pregatesti un set-up complet si memorabil. Ganditi-va la o vacanta extrem de placuta, in care serviciile, personalul, mediul si activitatile pe care le-ati trait acolo au fost la cote maxime. Ca sa traiti o astfel de vacanta a fost nevoie de pregatiri, au fost implicate resurse si oameni. Fiecare detaliu a contat, fiecare cuvant, fiecare gest au fost gandite si pregatite special. Toate acestea au fost facute de oameni. Asa si in recrutare, primul pas este sa ai oameni portiviti si pregatiti care isi doresc sa participe la crearea experientei pozitive a candidatului. Apoi flexibilitatea si transparenta sunt in beneficiul candidatului, dar si al angajatorului, pentru ca totul se rezuma la un singur element, si anume increderea.

O să înlocuiască tehnologia munca recrutorilor? Dacă da, în ce sectoare?

Tehnologia este parte esentiala in recutare deja. Nu ne vom mai putea imagina un proces de atragere a candidatilor in afara tehnologiei, pentru ca ea ajuta recrutorul si aduce valoare. Simplitatea comunicarii, agilitatea acesteia, standardizarea unor etape aduc plus valoare in recrutare si in HR, in general. Cu toate acestea, experienta candidatului nu se rezuma doar la interactiunea facilitata de tehnologiei. Diferenta o face contactul uman, priceperea recruiterului, cultura pe care o reflecta acesta. Cum spuneam, increderea face diferenta, pentru ca un job nou este o experienta. Si experienta are sens atunci cand o impartasesti cu oameni.

Care sunt cele mai mari beneficii aduse de COVID-19?

Noul context Covid-19 a adus un moment de reflectie, de reevaluare a actiunilor, a proceselor și a sensului acestora si a canalizat efortul tuturor spre lucrurile cu adevarat importante. Si acestea sunt intotdeauna simple. La inceputul anului trecut ne-am amintit ca piramida lui Maslow este valaibila si pe timp de criza. Ne-am intors la baza, la radacini si am aflat ca ceea ce ne tine aproape sunt siguranta, scopul comun si curajul de a ne baza unii pe ceilalti, mai ales in momente dificile. Am redevenit oameni si sper sa ramanem astfel.

La ce trebuie să fie foarte atenți profesioniștii din recrutare?

Faptul ca am dus interactiunea cu candidatii in online in cea mai mare masura nu inseamna ca selectia candidatilor are de suferit. Perseverenta si exigenta in a gasi oameni potriviti, care sa vina alaturi de compania ta si mai ales sa se simta bina si sa ramana cat mai mult timp, nu trebuie sa dispara. Recrutarea ramane elementul cel mai important in relatia cu angajatii, de aici porneste engagementul, indiferent daca este online sau offline.

Cât de mult contează abilitățile și contextul cultural în profesia noastră?

Cultura, skill-urile, contextul conteaza intotdeauna, si nu doar in recrutare, in orice. Insa pasiunea face diferenta intre un bun profesionist, un om centrat pe rezultate si de succes si un recruiter cu har, implicat in meseria sa. Oamenii simt atunci cand iti pasa si iti faci meseria cu placere, si te bucuri si pentru ei, nu doar pentru succesul tau. Iar felul in care tu te comporti fata de ceilalti proiecteaza valorile dupa care te ghidezi in viata. Intai de toate esti TU, apoi devi un bun profesionist.

Dacă ați putea oferi un singur sfat recrutorilor, care ar fi acela?

Fii recrutor doar daca iti pasa de oameni si vrei sa fii parte din viitorul lor. Ai o mare responsabilitate fata de ei, foloseste-o intelept.

Care a fost cea mai grea parte a anului trecut și ce a venit ca o surpriză pozitivă?

Ma gandesc la anul trecut mai degraba cu bucurie decat cu tristete, vad foarte multe lucruri pozitive pe care le-a adus in viata mea. Profesional a fost anul incercarilor pozitive, al eliberarii, al curajului, al deciziilor rapide si al realizarilor. Am facut proiecte in mod agil, am facut schimbari importante, am regandit modul de lucru si prioritatile. Dar cel mai important, am empowered people si le-am creat culoare pentru noi oportunitati, pentru se dezvolta si a se bucura de realizarile lor. Si asta pentru mine este o mare satisfactie.

Îi mulțumim pentru interviu doamnei Simona Ciora - Head of Recruitment & Talent Development la BCR!